Title Header


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.Aenean sollicitudin imperdiet arcu, vitae dignissim est posuere id.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.Aenean sollicitudin imperdiet arcu, vitae dignissim est posuere id.

Get Adobe Flash player

Повноцінне харчування сприяє правильному розвитку дітей.

Раціональне харчування дошкільників визначається:

  • Калорійність їжі.

старшим дошкільникам – до 2500 калорій;

  • Правильним хімічним складом її.

До складу їжі мають входити такі основні поживні речовини:  білки, жовтки, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни і вода.

  • Різноманітність харчування.

Складаючи меню, треба рівномірно розподіляти харчові речовини відповідно до встановлених норм їжі, достатнього використання овочевих і молочних страв, вводити вітаміни, на які багаті сири, овочі, соки, фрукти, а в літній час – зелень.

  • Режим харчування.

Дитина повинна їсти в один і той самий час , це поліпшує травлення і апетит.

Порушення режиму призводить до втрати апетиту. Фізіологією встановлено, що діти віком від 3до 7 років повинні їсти чотири рази на день з перевагою 3,5 – 4 години.

Режим харчування у дитячому садку і сім’ї повинен зберігатись і в часі.

  • Правила організації їжі.
    • Для нормального засвоєння їжі дуже важливо, щоб діти під час їди зручно сиділи , не заважали одне одному. Стіл накривається відповідно до меню. Розміри посуду повинні відповідати дитячому вікові: невеличкі тарілки, чашки, виделки, ножі, десертні ложки.
    • Діти повинні їсти в спокійних умовах, щоб не було гучних розмов, голосних зауважень дорослих.
    • Вихователь повинен стежити, щоб діти зберігали правильну позу під час їжі, сиділи зручно і красиво. Їжа подається на стіл теплою, але не гарячою. Хліб нарізається невеликими шматками, щоб дітям було зручно тримати в руці.
    • Велику роль у збудженні апетиту відіграє чистота групової кімнати, сервіровка столу.
    • Діти повинні пережовувати їжу , брати її потроху , чергуючи більш тверду з рідкою. М’ясо з гарніром, бутерброд запивати кавою чи чаєм.
    • Дітей треба привчати їсти акуратно , тримати хліб в лівій руці, ложку або виделку – в правій.
    • Дітей старших груп учать користуватися ножем. Усі діти повинні вміти користуватися серветкою .

Використовуючи різні методичні прийоми, вихователь привчає дітей їсти різноманітні страви та з’їдати встановлено порцію

Дошкільний навчальний заклад №12 м.Рівне.