Title Header


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.Aenean sollicitudin imperdiet arcu, vitae dignissim est posuere id.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.Aenean sollicitudin imperdiet arcu, vitae dignissim est posuere id.

Get Adobe Flash player

Корисні для організму вітаміни

Про користь вітамінів знають всі. Але зазвичай ми згадуємо про їх необхідність

весною, коли з’являються перші ознаки гіповітамінозу – втома, дратівливість,

апатія. Організм людини не може самостійно синтезувати всі вітаміни

або синтезує їх в недостатній кількості. Інші вітаміни ми отримуємо разом

з їжею.

Вітаміни

Користь для організму

Міститься у продуктах

Вітамін A

Зір, шкіра, кістки зуби і ясна.                      

Морква, шпинат, печінка, масло

Вітамін B1

Обмін речовин, енергія робота м’язів

Печінка, продукти грубого помелу картопля, бобові

Вітамін B2

Зір, енергія, шкіра, повний обмін речовин

Молочні продукти, яйця, м’ясо, риба, бобові.

Вітамін B6

Нервова система, вироблення білків та червоних кров’яних тілець, робота м’язів

Свинина, печінка, птиця, риба, кукурудза

Вітамін B12

Синтез червоних кров’яних тілець, нервова система, правильний ріст дітей

Риба, кукурудза, банани, печінка, яйця.

Вітамін C

Імунна система, кістки, розщеплення холестерину у печінці

Перець, цитрусові, листові овочі.

Вітамін D

Регулювання кальцію та фосфору, кістки та зуби, імунна система

Риба, печінка, яєчний жовток, авокадо.

Вітамін E

Захист клітин і тканин від пошкоджень, затримка (уповільнення) старіння.

Рослинна олія, риба, яйця, продукти із зерна грубого помелу.

Вітамін H (Біотин )

Обмін речовин, ріст і структура волосся.           

Печінка, яєчний жовток, соєві боби, морква

Вітамін К1

Згортання крові, запобігання появі синців.

Зелені овочі, капуста, м’ясо, молочні продукти, продукти із зерна грубого помелу.

Фолієва кислота

Оновлення клітин, нервова система, покращення травлення.

Листові овочі, горох та бобові, горіхи, продукти із зерна грубого помелу, яйця.

Пантотенова кислота

Обмін речовин, відтворення тканин

Риба, м’ясо, яйця, молоко, бобові

 

 

Дошкільний навчальний заклад №12 м.Рівне.